BORHÁZ

“A Kostel Borászat 2015 szeptemberében kezdte meg működését Kesztölcön. A szintén családi tulajdonban lévő 4 hektáros területen anno csak cserszegi fűszeres ültetvény állt. Amely az utóbbi években teljes átalakításra és felújításra került. A terület közel fele új cserszegi ültetvénnyel a többi merlot, kékfrankos és cabernet sauvignon kékszőlő fajtákkal lett újratelepítve. A borvidék jellemzően a fehér szőlőnek kedvez, de a Pilis adottságai és az éghajlati változások miatt döntöttünk több kékszőlő fajta ültetése mellett. A borászat jelenlegi kapacitása 120 hektoliter (12.000 liter) bor előállítására alkalmas, amelynek 90% palackozásra is kerül. Fehér és rozé borainkat reduktív eljárással készítjük, alacsony hőfokon történő erjesztés mellett, amelyet egy nagy kapacitású hőszivattyú segíti. Egyelőre egyetlen vörös tételünket természetesen fahordóban érleljük, amelyhez 225 literes barrique tölgyfa hordókat használunk. A palackjainkat a mára már közkedvelt csavarzáras megoldással zárjuk. “

Borász
LŐRINCZ ANDRÁS